In de omgeving

De geschiedenis van de regio Grand-Est, waar de Meuse-Argonne onder valt, wordt met name gekenmerkt door de jaren 1914-1918, toen er hevig werd gevochten tussen de Duitsers en de Geallieerden. Maar er zijn ook vele andere uitstapjes te maken, evenals mooie wandelingen in de nabij gelegen natuur. In de gîte ligt een informatiemap met onder meer wandelroutes voor je klaar.

Meer historie?

Jean-Paul de Vries organiseert themawandelingen en excursies op aanvraag (Link: https://www.romagne14-18.com/excursies] door de omgeving, met speciale aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. 

Romagne-sous-Montfaucon heeft een aantal bezienswaardigheden, gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Op 800 meter van het museum ligt de grootste Amerikaanse oorlogsbegraafplaats van Europa. Een indrukwekkende belevenis. Soberder is het Duitse oorlogskerkhof aan de andere zijde. Ook het ‘lavoir’ met een natuurlijke bron kent een boeiend verhaal.

Het Argonner woud is een wonderschoon natuurgebied dat zich uitstrekt zich over de departementen Meuse, Marne en Ardennes. Laat je verrassen door deze met vijvers en grote bossen bezaaide streek, een natuurlijk bolwerk waarin beschermde fauna en flora naar hartenlust gedijen. Je vindt er tal van pittoreske dorpjes met houten en lemen huizen.

Varennes-en-Argonne (13 kilometer) is een schilderachtig dorpje, waar ooit Louis XVI en Marie-Antoinette na hun vlucht uit Parijs zijn opgepakt en tot hun betreurenswaardige einde gevangen hebben gezeten.

Butte de Vauquois (18 kilometer) is de stille getuige van een uitzichtloze strijd. Deze heuvel (‘butte’) werd van beide kanten ingegraven om onder de kant van de vijand explosieven te plaatsen. De ontploffingen waren zo hevig, dat de heuvel uiteindelijk in tweeën spleet. In de nog intacte loopgraven proef je de ontberingen van de soldaten ten tijde van WOI. 

Montfaucon-en-Argonne (8 kilometer) is het verhaal van een immer bevochten heuvel, met hierop de ruïnes van het kapotgeschoten en nooit herbouwde dorp. De uitzichttoren en tevens monument ter nagedachtenis aan omgekomen militairen van het Amerikaanse leger telt 269 treden en biedt een wijds uitzicht over de omgeving.

 

In Sedan staat het grootste kasteel van Europa. Dit fort is bijna 6 eeuwen geleden gebouwd en meet 35.000 m².

———————————

De oude steden Nancy en Metz zijn de parels van de Lorraine en je bezoek meer dan waard.

Verdun (40 kilometer) staat bekend om de vele bezienswaardigheden rondom WOI.

De Champagnestreek spreekt vele bezoekers tot de verbeelding. Binnen 45 autominuten geniet u van het glooiende landschap van de Champagne-Ardennes, een bezoek aan een champagnehuis en de mooie stad Reims met de beroemde kathedraal (130 kilometer).